Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2010 18:28 - Истината ... моля!
Автор: fracla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 434 Коментари: 0 Гласове:
2



 

 

„ Не казваме истината на този, който не я заслужава”. Преди време прочетох някъде това изречение и реших, че е вярно. Сега започвам да се замислям. И кой заслужава истината? Всички твърдим, че искаме да я чуем, но дали сме готови? Лесно ли е да я приемем? Казваме, че за да говорим истината трябва смелост, кураж. Но същото е необходимо и за този, който слуша. Готови ли сме да понесем този „товар”? Разбира се , когато това, което ни кажат, съвпадне с нашето мнение и не наруши спокойствието ни, сме щастливи и го приемаме безусловно. Но ако не е така, не се ли опитваме да „настроим” истината към нашите чувства и мнение? Задаваме уточняващи въпроси, търсим оправдаващи обстоятелства. И ако не чуем нещо поне малко смекчаващо чутото, настроението ни рухва, целият ни ден се скапва, а понякога това трае доста по –дълго. Случва се дори да упрекваме този, който е уважил искането ни да чуем истината. И така всеки път, когато нещата не са каквито искаме. Дали тогава не е по- добре да не настояваме толкова за прословутата истина? Поне докато не бъдем готови да я чуем и да живеем с нея.

Понякога дори си мисля, че сме по- склонни да чуем /или да кажем/ част от истината  като спестим болката, унижението и всички неприятни чувства, ако има такива и ако е възможно, разбира се. И колкото и да искаме истината, цялата /горчива/  истина, човек е устроен, като че ли да приеме една украсена , смекчена  и приятна полуистина. А това значи ли , че не заслужаваме истината? И ако тя е равнозначна на болка не заслужаваме ли нещо поднесено по приятен начин от човек, който счита, че не заслужаваме да страдаме?

А истината не е ли доста относителна. Представете си например, че сте си купили нова рокля и я показвате на две приятелки: едната казва, че ви стои чудесно и наистина го мисли, а другата, че не ви харесва. Някоя от тях лъже ли? Според мен това е въпрос на вкус. Разбира се това е един елементарен пример, но колко подобни има?

Така че истината...моля! Но чия? И коя: ако имаме избор какво бихме избрали да чуем: горчивата или подсладената истината? 

 



Тагове:   моля,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fracla
Категория: Други
Прочетен: 92904
Постинги: 45
Коментари: 148
Гласове: 1904
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол